Marka’nın önemi ve tanımı nedir?

Marka Tescilin Önemi

Marka başvurusu hangi durumlarda ve kimler tarafından yapımalıdır?

Firmanızın kullanımında bulunan ve müşteriniz karşısında ayırt edici özellikleri taşıyan, kuruluşunuzun kurumsal imajını diğer kişi ve kuruluşlara karşı açık bir şekilde ifade eden her türlü işareti “marka” olarak tanımlıyoruz.

Bunlar sözcükler, logolar, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajlarındaki, çizimler ve diğer özellikler olarak görülebilir. Veya benzer biçimde ifade edilebilirler. Baskı yoluyla yayınlanabilirler ve çoğaltılabilirler.

Kuruluşunuzun imajını taşıyan marka aslında sizin tüm yapınızı hatta şirketinizin hikayesini bile oluşturuyor. Markalar bu anlamda tüm kurumsal kimliği oluşturabiliyor. Bu yüzden markanın seçimi ve özellikle logosunun tasarımı ve sonrasında da markanın tescili de inanılmaz önemli bir süreç.

Eğer siz bir marka başvurusu yapacak iseniz bununla ilgili ciddi bir araştırmanın profesyonelce yapılması gerekiyor.
O yüzden o markanın arkasında aldığı faaliyet alanlarının çok iyi tespit edilmesi gerekiyor.

Bu faaliyet alanlarının o bölgede ya da ülkede geçerli olduğu kadar, dünyada da geçerliği olan türde olması gerekiyor.

Tescil ettirdiğiniz markanın size sağlamış olduğu yasal haklar vardır. Halk arasında “isim hakkı” “isim tescili”, “logo tescili”, “marka patenti” gibi tabirler geçse de, aslında marka tescili teşkil ettiğiniz bütün sistem içinde markanın tüm kullanım haklarına sahip olmanız anlamına gelir.

Ayrıca, markanızı tescil ettirdikten sonra lisans verme, devretme ve hatta miras bırakma hakkına sahip olursunuz.

Türkiye’de markaların koruma altına alınmasının güncel hale gelmesi, 1995 yılında 556 sayılı markaların korunması hakkındaki kanun hükümünde kararname ile yürülüğe girdi. Bu tarihten beri markanızın tescili Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılırken, ticaret ünvanınızın tescili ise ticaret odaları tarafından yapılıyor.

Özellikle ihracatı ve inovasyonu teşvik etmek için ülkemizde marka tescili diğer ülkelere göre daha hızlı alınıyor.
Marka tescili Türkiye’de eğer herhangi bir şekilde bir itiraz olmaz ise, ya da Türk Patent Ensitütü’nün ret yada kısmi ret vermesi söz konusu değil ise, o zaman yaklaşık 6 – 8 ay içinde markanız tescilleniyor.

Amerika Birleşik Devletlerinde ve bir çok Avrupa ülkelerinde bu durum 16-20 ayı buluyor.

Aslında Türkiye’de markanın tescillenmenin kısa sürmesinin avantajları olduğu kadar, dezavantajları da var. Ya da tam tersi, marka tesciliniz uzun sürdüğünde de aslında size o markanın tanınırlığını ve pazara girişini engellediği için belli dezavantajları oluşuyor.

O yüzden markanızın kısa sürede doğru bir şekilde, ret almadan çıkmasını istiyorsanız, Marka Tescil Uzmanlarımız ile birlikte çok stratejik anlamda araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Ülkemizde veya dünyada yer alan markaların özellikle benzerlerinin olup olmadığını iyi bir şekilde analiz etmek çok önemlidir.

Markanız tescil edildikten sonra 10 yıl kadar koruma hakkına sahipsiniz.
10 yıllık süreler içinde de süreçte yenileme hakkınız var.

Marka tescili hangi ülkede alındı ise tabii ki o ülkede geçerlidir. Bu sebepten dolayı Türkiye’de alınmış bir marka tescilinin sadece Türkiye hudutları içinde geçerli olacağını biliyor olmanız gerekiyor.

Eğer başka bir ülkeye bir pazar girişimi yapılacaksa, o zaman o ülkenin patent ya da marka tescil hizmetine başvurmanız gerekiyor.

Yazar:
Biz 2005 yılında bilgi, birikim ve deneyimlerimizi, güzel ülkemizin, güzel insanları ile paylaşmak için yola çıkmış, ülkesine ve ülkesinin insanlarına hizmet etmek için tüm gücüyle çalışmaya söz vermiş gönüllüleriz.
Bizimle iletişime geçin